ACTUEEL

Havenziekenhuis wordt Havenpolikliniek per 1 oktober

De bestuurders van het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Hiermee regelen zij de omvorming van het Havenziekenhuis tot Havenpolikliniek vanaf 1 oktober aanstaande.

De omvorming is mogelijk nu de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hun goedkeuring hebben verleend aan de overdracht van specialismen van het Havenziekenhuis naar de vier genoemde ziekenhuizen in Rotterdam en omstreken. In een persverklaring meldt het Havenziekenhuis: “Dankzij de grote inzet van alle betrokkenen kan dit plan, acht maanden na het uitspreken van de gezamenlijke ambitie om de poliklinische zorg te behouden voor het centrum van Rotterdam, worden gerealiseerd”.

Met de genomen maatregelen blijft - onder de vlaggen van de betrokken vier ziekenhuizen - de poliklinische zorg én laagdrempelige toegang tot vervolgzorg behouden voor het centrum van Rotterdam. Patiënten kunnen in de Havenpolikliniek terecht voor alle huidige specialismen. Ook de specialisatie in Tropen- en Infectieziekten en Ouderengeneeskunde blijft bestaan, onder verantwoordelijkheid van respectievelijk het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis.

Baangarantie

De samenwerking en de door de ziekenhuizen afgegeven baangarantie verzekert de artsen en vaste medewerkers van het Havenziekenhuis van werk en is er een akkoord over een sociaal plan dat nu kan worden uitgevoerd. Dat is belangrijk met het oog op behoud van werkgelegenheid en het personeelstekort in de zorg. In het sociaal plan zijn de arbeidsrechtelijke afspraken vastgelegd, zowel voor het zorgpersoneel als voor de indirecte medewerkers.

Bij de Havenpolikliniek kunnen patiënten terecht voor alle afspraken en onderzoeken die op de polikliniek kunnen worden gedaan. Dat gebeurt door dezelfde artsen en medewerkers als nu. Voor eventuele verdere behandelingen kunnen patiënten terecht in het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis, Het Oogziekenhuis Rotterdam of het IJsselland Ziekenhuis. Artsen en medewerkers van het Havenziekenhuis gaan over naar de betrokken ziekenhuizen.

Financiële problemen

In februari maakte het Havenziekenhuis zijn voornemen bekend om af te bouwen tot een poliklinisch centrum. Volgens het ziekenhuis is dit nodig omdat de financiële problemen vragen om een oplossing. In augustus werd duidelijk dat het Havenziekenhuis wordt opgeknipt door vier ziekenhuizen. De Autoriteit Consument & Markt is inmiddels akkoord gegaan met de overname van specialismen door de afzonderlijke ziekenhuizen

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top