• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. HHor

    Mooi dat de MSB’ s en de vrijgevestigde specialisten zo verenigd zijn over het onderwerp loondienst. Helaas is er van de kosten beteugeling, passende zorg voor de patiënten en ombuiging van de prikkels niet veel terechtgekomen. De gelijkgerichtheid…. ja voor de MSB-bestuurders is er nu een gelijkgerichtheid t.o.v. de RvB’s van de ziekenhuizen. Er is dus een extra top-uitbreiding bijgekomen met alle extra kosten. Want de MSB-bestuurders kunnen hun taak natuurlijk niet voor FWG 60 of 65 vervullen. Daarnaast heeft er na 2015, toen de MSB’s gevormd zijn, een extra afrekening in vrijgevestigde medisch specialisten land plaatsgevonden. Alle oude coöperatieven, maatschappen, etc. hadden kapitalen. Deze zijn uitgekeerd aan alle specialisten die voor 2015 participeerden in deze coöperatieven, maatschappen, etc. Daarnaast hebben alle nieuwe MSB’s weer extra kapitaalbuffers moeten aanleggen. Dit is allemaal zorggeld dat niet besteed is aan zorg maar aan het eigen verdienmodel van de vrijgevestigde specialisten. Het vrijgevestigde specialisten model dient enkel om te voorkomen dat de vrijgevestigde medisch specialist niet te veel belasting betaald, de Tesla, LandRover zakelijk kan aanschaffen en dus een groot financieel voordeel heeft.

    Vrijgevestigd medisch specialisten brengen creativiteit, flexibiliteit en innovatiekracht met zich mee waar elk ziekenhuis wel bij vaart stelt het manifest. Dus dit is in de UMC’s niet het geval. Daarnaast is loondienst absoluut geen belemmering voor creativiteit, flexibiliteit en innovatiekracht. Daarnaast zijn MSB’s en het vrijgevestigde specialistenschap ook niet de garantie voor hoge kwaliteit, goede toegankelijkheid en betaalbaarheid. Sinds 2015 zijn de kosten alleen maar gestegen. COVID heeft laten zien dat de ziekenhuizen met hun vrijgevestigde specialisten absoluut niet opgewassen waren tegen deze crisis. Zorg wordt doelmatige geleverd en de patiënt wordt van ene loket naar het ander loket gestuurd. Om de tweedelijns-cure-kosten te beheersen en te beperken is loondienst een goede optie, eigenlijk de beste optie. Alle fiscale voordelen van de vrijgevestigde specialisten worden afgeschaft, dit heeft een OK- of IC- verpleegkundige namelijk ook niet. Laten we dan meteen ook een extra kostenbeheersing inbouwen een medisch specialist mag maximaal 120.000,- a 140.000,- verdienen per jaar. In hoop dat minister Kuijpers zich niet voor het fiscale voordeelkarretje van de vrijgevestigden laat spannen.