• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Peter Koopman

    De “Zorg”-sector ( containerbegrip ) en met name de branche “Kraamzorg” staat onder hoogspanning, zo stelt vakcentrale FNV terecht. ( Ook vakcentrale CNV en beroepsvakbond voor (kraam-) verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 stellen dit ! Moeten we nu weer jaren van CAO onrust en daarmee belemmering van het geweldige Imago van “zorgmedewerkers” IN deze sector, dat vooral op de Instroom effect heeft, gaan verwachten?

    Dat FNV de laagstbetaalden nu naar voren brengt is prima, maar de fouten van ruim 20 jaar geleden, waarbij vakcentrales zelf betrokken waren, te weten het te laag vaststellen van het OVA ( bijdrage Rijksoverheid aan sector Zorg voor arbeidskwesties ) en betreffen daardoor de middeninkomens, zoals we in 2021 via de SER vernamen, en die dus structureel 9% te laag zijn in vergelijk met de marktsectoren ( Zorgsector is geen publieke sector meer ). Dit feit, gemeten op peil 2020, was reden voor Minister de Jonge van VWS voor een start met repareren hiervan met 1,13% eind 2021. In Rutte IV is hiermee niet doorgegaan en kreeg ( begrijpelijk ) compensatie voor inflatie voorrang. Maar nu blijft ook het FNV oorverdovend stil inzake voornoemde loonkloof ( ook pensioenkloof ) van oa verpleegkundigen ! Het verschil met marktsectoren is inmiddels gegroeid en intussen werden ambtenaren ( en oa leraren basisonderwijs ) wel ruim gecompenseerd. Verplegen en verzorgen als beroep betreft de overtreffende trap van zinvol werk, maar applaus is onvoldoende basis om aan deze maatschappij mee te doen. Waarom steeds CAO onrust kweken als de Zorg politiek tot de kostenposten gerekend wordt. Over de opbrengst vernemen we weinig en de basale bijdrage aan “bestaanszekerheid” wordt alleen in woorden instemmend bevestigd, of?