De Algemene Rekenkamer plaatst kanttekeningen bij een aantal gegevens en aannames waarop de berekening voor de decentralisatie van AWBZ-begeleiding is gebaseerd. Met name de veronderstelde effecten van de pgb-maatregel zijn niet duidelijk. Het budget van 2,8 miljard euro dat het Rijk in 2014 beschikbaar wil stellen aan gemeenten voor de decentralisatie is over het algemeen correct berekend.
In haar rapport stelt de Algemene Rekenkamer vast dat staatssecretaris Veldhuijzen van de gehanteerde aanname voor de pgb-maatregel niet voldoende heeft onderbouwd. De staatssecretaris gaat er in de berekening van uit dat 32% van de gebruikers van een persoonsgebonden budget (pgb) geen gebruik meer zou maken van publiek gefinancierde zorg zodra zij geen recht meer hebben op een pgb. De onderliggende onderzoeken bieden volgens de Rekenkamer niet voldoende zekerheid voor deze aanname.
Daarnaast is de afspraak over de jaarlijkse volumegroei van de begeleiding onduidelijk. De Rekenkamer kan daardoor niet berekenen of de staatssecretaris dit correct heeft ingeschat.
Besluitvorming uitgesteld
In hun reacties op het rapport geven zowel de staatssecretaris van VWS als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan dat het rapport aanleiding geeft voor nader bestuurlijk overleg tussen hen beiden. Dit overleg vindt plaats zodra er meer duidelijkheid is over de status van het wetsvoorstel. De Tweede Kamer in haar huidige samenstelling zal het wetsvoorstel niet meer behandelen.