Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft vorig jaar een verlies geleden van 2,1 miljoen euro. In 2011 boekte het ziekenhuis nog een winst van 5,2 miljoen euro. Het verlies wordt met name door hogere personeelskosten veroorzaakt, blijkt uit het jaarverslag 2012 van het ziekenhuis.
De personeelskosten stegen met 4,7 miljoen en de patiëntgebonden kosten met 7,4 miljoen euro. De tegenvallende cijfers hebben niet met een terugvallende omzet te maken. Deze steeg juist met 6,4 procent naar 145,0 miljoen tegenover 136,5 miljoen euro in 2011.
Risico’s continuïteit Slotervaart
De continuïteit van het Slotervaart in 2014 is in het geding, meldt de raad van bestuur in het verslag. Zij wijst hierbij naar gebeurtenissen in het eerste kwartaal; de schorsing en later het ontslag van toenmalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak door de Raad van Commissarissen, met als directe aanleiding dat ze te solistisch te werk zou zijn gegaan. Zo liepen de contractonderhandelingen tussen haar en de voor het ziekenhuis belangrijkste zorgverzekeraar Achmea stuk. Doordat deze onderhandelingen waren stukgelopen zou het Slotervaartziekenhuis geen aanneemsomcontract krijgen. Huisbankier ING maakte zich hierna zorgen om de toekomst van het ziekenhuis en verlaagde in maart de kredietlimiet naar 28 miljoen euro en het bracht het Slotervaartziekenhuis onder bij de afdeling bijzonder beheer. Daarnaast dreigde Delta Onroerend Goed zijn lening van 26 miljoen euro op te eisen. Bovendien zou de gemeente Amsterdam op het punt hebben gestaan over te gaan op executieverkoop van onroerend goed. Het ziekenhuis heeft een door -de gemeente direct opeisbare- lening van 4,5 miljoen bij de gemeente Amsterdam met een rente van 1,5 miljoen euro.
In het jaarverslag zegt de raad van bestuur: “Er ontstaat een probleem indien één van bovenstaande partijen zijn vordering per direct opeist en dit voor de overige crediteuren aanleiding is om hun vertrouwen in de organisatie op te zeggen en per direct hun zekerheden uit te winnen. Hierdoor kan een opeenstapeling van problemen ontstaan die samen voor het Slotervaartziekenhuis een onhoudbare situatie zouden kunnen opleveren”.
Rechtszaak
In het Slotervaart woedt momenteel een felle strijd over de zeggenschap tussen voormalig directeur Aysel Erbudak en de erfgenamen van haar onlangs overleden zakenpartner Jan Schram. Schram had een meerderheidsbelang in de aandelen en was daarmee eigenaar van het ziekenhuis.
Erbudak werd op 19 februari dit jaar geschorst en een maand later ontslagen. Ze spande toen een kort geding aan tegen de erfgenamen van Schram, vanwege hun plicht om haar het meerderheidsbelang van 51 procent van de aandelen in het Slotervaartziekenhuis te koop aan te bieden. Dat hadden Erbudak en Schram zo afgesproken toen het ziekenhuis in 2006 in hun handen kwam, maar dat zouden de erfgenamen hebben nagelaten. Het kort geding werd in eerste instantie afgeblazen, maar later stapte de ex-topvrouw toch weer naar de rechter. Momenteel lopen er nog diverse zaken. “Alles ligt nog open”, zei de advocaat van Erbudak vorige week na een zitting bij de Ondernemingskamer. (Skipr / ANP)