Aysel Erbudak, voormalig bestuursvoorzitter van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis, heeft zich ten koste van het ziekenhuis verrijkt met meer dan 1 miljoen euro. Daarnaast heeft ze via spookfacturen 1 miljoen euro doorgesluisd naar een kliniek in Turkije. Dat stelde de advocaat van het Slotervaartziekenhuis donderdag tijdens de rechtszaak bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Dat meldt Zorgvisie.
Erbudak had de zaak zelf aangespannen omdat ze de uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis wilde aanvechten en nietig laten verklaren. De ervan van haar overleden zaken partner Jan Schram die 51 procent van de aandelen in bezit had, hadden via Delta Onroerend Goed nieuwe aandelen uitgegeven. Hierdoor zagen de medeaandeelhouders, Erbudaks kinderen, hun belang van 49 procent naar minder dan 1 procent verwateren. Volgens Erbudak had zij het eerste recht op Schrams aandelen en was de emissie onrechtmatig.
Bestuur Slotervaart
Erbudak wil verder een enquête over de handelwijze van het Slotervaartziekenhuis rondom haar ontslag. Ook eist ze het vertrek van de twee zittende bestuursleden en de raad van commissarissen. Zij wil echter geen positie meer innemen in het ziekenhuis, schrijft Zorgvisie. Ze zou een samenzwering vermoeden tussen het ziekenhuis en de erven Schram om haar op alle buiten spel te zetten. De erven Schram brengen daar tegenin dat er sprake was van een financiële noodsituatie waarin zij onmiddellijk moesten handelen. Delta stak voor 5 miljoen euro aan nieuwe aandelen in het ziekenhuis, waardoor dreigend onheil werd afgewend.
Financiële nood
Doordat de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea waren stukgelopen zou het Slotervaartziekenhuis geen aanneemsomcontract krijgen. Huisbankier ING had de leningen van 51 miljoen euro en 11 miljoen euro bevroren en het ziekenhuis onder bijzonder beheer gesteld, meldt Zorgvisie. Hierdoor dreigden de salarissen in februari niet uitgekeerd te kunnen worden. Daarnaast dreigde Delta Onroerend Goed zijn lening van 26 miljoen euro op te eisen. Bovendien stond de gemeente Amsterdam op het punt over te gaan op executieverkoop van onroerend goed. Het ziekenhuis een lening van 4,5 miljoen bij de gemeente Amsterdam met een rente van 1,5 miljoen euro. Door de aandelenemissie verbeterde de balans, wat de ING weer meer gerust stelde.
De rechtbank stelde volgens Zorgvisie als mogelijke oplossing voor het geschil voor dat Meromi alsnog ook 5 miljoen aandelenkapitaal in het Slotervaart zou steken. Hierop reageerde de advocaat van het Slotervaartziekenhuis niet enthousiast, omdat daardoor het belang van Erbudak in het ziekenhuis, via haar onderneming Meromi, weer zou toenemen.