Steeds meer werknemers in de jeugdzorg ervaren een hoge werkdruk. Zo’n 63 procent vindt de werkdruk te hoog, een stijging van 14 procent ten opzichte van twee jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van FCB, het arbeidsmarktfonds van werknemers en werkgevers in de jeugdzorg.
Ruim de helft van de jeugdzorgmedewerkers zegt onvoldoende tijd te hebben voor de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren. Ze geven aan tijd tekort te komen om cliënten persoonlijke aandacht te geven en goed te verzorgen. Ook dit is een stijging ten opzichte van 2015, toen 44 procent van de jeugdwerkers klaagde over tijdsgebrek.
Het aantal medewerkers in de jeugdzorg dat kampt met vermoeidheid of burn-out stijgt eveneens al jaren, aldus FCB. In 2017 ging het om 20 procent van de medewerkers, tegenover 9 procent in 2013 en 16 procent in 2015. Ondervraagden geven onder meer aan vermoeid te zijn bij het opstaan en gefrustreerd te zijn door het werk.
Het aandeel medewerkers dat een hoge werkdruk rapporteert is in de jeugdzorg hoger dan in de andere door FCB onderzochte deelsectoren. In sociaal werk en kinderopvang ervaart respectievelijk 41 en 45 procent een te hoge werkdruk. Ook hebben in de jeugdzorg ten opzichte van de andere sectoren meer medewerkers last vermoeidheidsklachten.
Tevreden
Het aantal jeugdzorgmedewerkers dat tevreden is met het werk nam in 2017 toe naar 69 procent. Ook zijn medewerkers positiever over de ondersteuning en waardering die zij krijgen van hun leidinggevende. Daarnaast is het merendeel van de medewerkers tevreden met de taken die zij uitvoeren en de ontwikkelingsruimte in het werk. Dit is een “forse” stijging ten opzichte van 2015, aldus FCB.
Jeugdzorg Nederland liet aan Binnenlands Bestuur weten dat “de cijfers laten zien dat er veel dynamiek in de ontwikkelingen van de laatste jaren zit”. “In het lokale veld zijn meer mogelijkheden ontstaan om aan te sluiten bij de hulpvraag van jongeren, maar het nieuwe beleid en de bijkomende bezuinigingen hebben ook een aantal ongewenste neveneffecten”, aldus de branchevereniging.
Agressie
Vorige maand uitte Jeugdzorg Nederland haar zorgen over het grote aantal medewerkers in de jeugdzorg dat in de afgelopen jaren te maken heeft gehad met agressie. Bijna negentig procent werd geconfronteerd met één of meerdere vormen van agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld, zo bleek uit onderzoek.
Het omgaan met agressie is een van de factoren die van invloed is op de hoge werkdruk in de jeugdzorg. Om hun zorgen over die werkdruk ook in de politiek onder de aandacht te brengen schreven Jeugdzorg Nederland, FNV, CNV Connectief en FBZ een brief aan de Tweede Kamer. De brief werd ondertekend door bijna 5.800 jeugdzorgwerkers en werkgevers.