ACTUEEL

OM in beroep in fraudezaak Icare

Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraken in de fraudezaak tegen Bart V., voormalig topman van Icare Thuiszorg, medeverdachte Elisabeth F. en Jan B, een tweede topman. Dat heeft het OM dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Celstraf

De rechtbank in Assen veroordeelde V. begin juni tot een jaar cel. De officier van justitie heeft in april zes jaar cel geëist voor het witwassen van geld, belastingfraude en oplichting. Volgens de aanklager heeft V. Icare voor 5,4 miljoen benadeeld. De rechtbank achtte alleen het witwassen van bijna 590.00 euro bewezen. Dat bedrag moet V. terugbetalen.


F. werd door de rechtbank veroordeeld tot anderhalf jaar cel wegens valsheid in geschrifte en oplichting. B. kreeg ook een straf van een jaar opgelegd voor het witwassen van 590.000 euro. Tegen hem was dertig maanden cel geëist.

Financieel gewin

De aanklagers zien B. en V. als de hoofdrolspelers in deze omvangrijke fraudezaak. De rechtbank trok in april zes dagen uit voor de behandeling van alle dossiers. De rechtbank noemde de handelwijze van V. kwalijk, gezien zijn maatschappelijke positie. Uit financieel gewin is geld, dat bestemd was voor hulpbehoevenden, in eigen zak gestoken. V. onthield leden van de raad van bestuur de juiste informatie. Hij was in de periode 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter en ontvingeen riant salaris. Bij zijn vertrek kreeg de man een gouden handdruk van 969.000 euro mee. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top