ACTUEEL

Bergman Kliniek wil vergunning voor privéklinieken

De regering moet privéklinieken die aan plastische chirurgie doen, een vergunning opleggen, net als bij ziekenhuizen. Daarvoor pleit de Bergman Kliniek, de grootste keten van privéklinieken van Nederland.

Misstanden in privéklinieken

Directeuren Bart en Thijs Malenstein van de Bergman Kliniek, die onlangs de kliniek van Robert Schoemacher overnam, vinden de gang van zaken bij privéklinieken “te absurd voor woorden. ” Een plastisch chirurg die gaat skiën en zijn patiënt vlak na een ingrijpende operatie zonder medische hulp achterlaat. Operatiekamers die verre van steriel zijn en een gynaecoloog die borstvergrotingen doet zonder specifieke opleiding daarvoor. Het is slechts een greep uit de incidenten die de afgelopen jaren het nieuws haalden uit de wereld van de schoonheidschirurgie.

‘Sluit slechte klinieken’

“Daarom moet de Tweede Kamer de slechte klinieken met artsen die te weinig verantwoordelijkheid voelen naar hun patiënten de pas afsnijden,”' vindt Bart. ”Als klinieken niet aan de eisen in de vergunning voldoen, moeten ze simpelweg hun deuren sluiten. Dat is in het belang van de patiënt. Zelfs voor een garagebedrijf heb je allerlei vergunningen nodig. Maar als je een schoonheidskliniek begint, mensen onder narcose brengt en in hen gaat snijden, kun je zo aan de slag.”

Geen toezicht op klinieken

De oorzaak kan zijn dat de beauty-klinieken in Nederland een relatief nieuw verschijnsel zijn, de zorg valt grosso modo niet onder de ziektekostenverzekering, en daarmee buiten het bereik van veel instanties. “Maar de risico's zijn voor patiënten niet minder groot als ze onder het mes gaan,” stellen de broers. Ze pleiten voor de invoering van vergunningen voor klinieken, die net als bij ziekenhuizen worden afgegeven door de overheid. Zo weet de klant of de kliniek veilig is, of de operatiekamers in orde zijn, of gekwalificeerde artsen de operatie uitvoeren en of er voldoende nazorg is.

Behandelingen zijn steeds ‘gewoner’

“Vroeger was het misschien voor de happy-few”, zegt Thijs. “Maar sinds de eeuwwisseling zet het steeds meer door. Vooral na Amerikaanse programma's op de Nederlandse televisie te zien waren als Extreme Make Over. Toen kwam de groei pas echt op gang.” Ook mensen met een modaal inkomen laten zich nu behandelen in klinieken voor neuscorrecties of rimpelbehandelingen.  “Ze sparen het bedrag bij elkaar of ze lenen er zelfs voor,” zegt Bart. Nu de klinieken uit de grond schieten om in te spelen op de groeiende vraag, wordt het tijd het kaf van het koren te scheiden, vindt de directie. “Al die incidenten zijn slecht voor de reputatie van de branche,” stelt Bart.

Keurmerk Zelfstandige Klinieken Nederland

Een aantal klinieken, waaronder Bergman, heeft een aantal jaar geleden de branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) opgericht met een bijbehorend keurmerk. Elk jaar worden ze door een onafhankelijk instituut gecontroleerd. Als de klinieken niet aan de strenge eisen voldoen, moeten ze het keurmerk van hun gevel schroeven. Maar het is niet genoeg, vindt het tweetal. De malafide klinieken blijven immers gewoon bestaan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert weliswaar, maar pas als het te laat is.  (ANP)    

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top