ACTUEEL

Politiek schaakgrootmeester Bos pakt eerste plek in Skipr 99

Politiek schaakgrootmeester Bos pakt eerste plek in Skipr 99

Bestuursvoorzitter Wouter Bos van VUmc is dit jaar de invloedrijkste netwerker in de zorgsector. Na jaren van dominantie van zorgverzekeraars en beleidsadviseurs is Bos de eerste zorgbestuurder die netwerklijst Skipr 99, die dit jaar voor de tiende maal verschijnt, aanvoert.

De nummer 1-positie dankt Bos aan een combinatie van factoren. Als bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum in Amsterdam is hij één van de drijvende krachten achter de fusie met het AMC. De beoogde combine, die in 2018 bestuurlijk vorm moet krijgen, wordt met een omzet van 1,6 miljard euro, een half miljoen patiënten en 15 duizend medewerkers met afstand de grootste zorgaanbieder van Nederland.

Als officieuze ambassadeur slaagde Bos er dit najaar ook in om het prestigieuze Europese Medicijn Agentschap (EMA) naar Nederland te halen. En passant geeft de beoogde vestigingslocatie aan de Zuidas extra cachet aan de fusie tussen het VUmc en AMC. Met zijn geslaagde optreden als internationaal lobbyist annex politiek schaakgrootmeester belichaamt oud-PvdA-minister Bos als geen ander de zachte macht die de Skipr 99 zichtbaar probeert maken.

Bos volgt voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) op, die de afgelopen twee jaar de Skipr 99 aanvoerde. Meurs is dit jaar terug te vinden op positie twee. De top drie wordt gecompleteerd door CZ-topman Wim van der Meeren, die van plek 2 naar plek 3 gaat.   


Buitenstaanders

Een opvallend aspect van de 10e Skipr 99 is de manier waarop ideeën en woorden van relatieve buitenstaanders doorwerken in de zorgpraktijk. De hoogste nieuwe binnenkomer is directeur Machteld Huber (positie 22) van het institute for Positive Health. Na jaren van ‘zendingswerk’ worden haar ideeën over positieve gezondheid nu ten uitvoer gebracht door verschillende zorgverzekeraars, ziekenhuizen en gemeenten.
Dankzij zijn publicitaire inspanningen wist journalist Hugo Borst (positie 58), samen met historica Carin Gaemers, niet alleen het debat in de ouderenzorg te verleggen, maar ook de koers van het beleid.

Oud-politici

Ook opmerkelijk is de entree van prominente oud-politici. Oud-VVD-minister Henk Kamp (positie 65) is voorzitter geworden van branchevereniging ActiZ alsmede voorzitter van de raad van toezicht bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (47) is sinds december bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep. Van Rijn voerde als CEO van PGGM de Skipr 99 in 2011 al eens aan.

Uit de lijst verdwenen in verband met aftreden zijn onder anderen ActiZ-voorman Guus van Montfort, Radboudumc-bestuurder Cathy van Beek, NVZ-directeur Margot van der Starre, PGGM-CEO Else Bos en Zilveren Kruis-directeur Norbert Hoogers. Zij maken plaats voor –naast de al genoemde Henk Kamp- Bertine Lahuis (94), Sander Gerritsen (59), Edwin Velzel (74) en Georgette Fijneman (66). 

Voor de volledige 10e editie van de Skipr 99, zie Skipr magazine, 01/02 2018 of www.skipr.nl/skipr99

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top