• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Home
  • Nieuwsbrief
Skipr

Het laatste zorgnieuws, eerst

  • Inloggen
  • Nieuws
  • Opinie
  • Podcast
  • Video’s
  • Thema’s
  • Events
  • Vacatures
  • Partners
  • Skipr99
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Opinie
Home › Blogs
Vandaag 19 mei 2025
Daan Westra en Robin Peeters:

De hype voorbij: het toverwoord in samenwerking

In samenwerkingsverbanden ontbreekt er een duidelijke hiërarchie: de governancestructuur is complex. Daarom falen veel van die verbanden. Het is dan ook niet gek dat we veelvuldig de vraag krijgen wat de succesformule is voor samenwerken. Aan wie je die vraag ook stelt – van ChatGPT tot gerenommeerde bestuurders – het antwoord is duidelijk: vertrouwen.

Lees verder

Dinsdag 13 mei 2025
Robin Peeters en Daan Westra:

De hype voorbij: organiseren en leiden

Een van de verschillen tussen samenwerkingsverbanden en ‘normale’ organisaties - waar bij de tweede, individuen de leden zijn - is dat bij samenwerkingsverbanden organisaties. Daardoor hebben samenwerkingsverbanden geen automatische hiërarchie en kunnen ze ook moeilijker sancties opleggen aan hun leden. Dat maakt het voor samenwerkingsverbanden extra belangrijk om goed na te denken over hoe ze ingericht en ingevuld worden.

Lees verder

Dinsdag 6 mei 2025
Robin Peeters en Daan Westra:

De hype voorbij: Meedoen is niet belangrijker dan winnen

Na een duidelijke doelstelling kunnen we van start. Maar wie zijn ‘we’ precies? Wie hoort er wel bij het samenwerkingsverband en wie niet?

Lees verder

Vrijdag 2 mei 2025
Robert Kreis:

Generieke geneesmiddelen: The Good, the Bad and the Unknown

Het wordt hoog tijd dat Europa ook op dit terrein weer zelfvoorzienend wordt.

Lees verder

Maandag 28 april 2025
Daan Westra en Robin Peeters:

De hype voorbij: De stip op de horizon, daar gaat het al mis

“Efforts and courage are not enough without purpose and direction.” – John F. Kennedy. Toegegeven, de stelling dat purpose belangrijk is in een samenwerkingsverband (wat ons betreft het meest bruikbare Nederlandse synoniem voor purpose-oriented networks), is vrij cliché. Desalniettemin was dat de strekking van onze vorige blog . En wel omdat het daar vaak al misgaat.

Lees verder

Woensdag 23 april 2025
Henk Vonk:

De mantelzorger is géén productiemiddel voor een overbelast zorgmodel

Onlangs las ik een bericht op LinkedIn waarin mantelzorgers werden omschreven als 'het zorgpersoneel van de toekomst' en 'onzichtbare zorgleveranciers'. De schrijver riep zorgorganisaties op om hen te 'integreren als volwaardige partners' in de zorg. 

Lees verder

Dinsdag 22 april 2025
Daan Westra en Robin Peeters:

De hype voorbij: Weet je wel waar je het over hebt?

In de afgelopen twee blogs hebben we u overtuigd van het bewust bekwaam organiseren van samenwerking. Althans, dat hopen wij. Maar hoe gaan we om met samenwerking en is het altijd als zodanig te herkennen? In dit derde deel: de terminologie.

Lees verder

Maandag 14 april 2025
Daan Westra en Robin Peeters:

De hype voorbij: Kosten voor de baten

Wat Daan Westra en Robin Peeters betreft wordt er té veel samengewerkt, en ‘te’ is zelfs van goede dingen niet wenselijk. En we vragen ons nog iets anders af: wat kost dat populaire samenwerken nou eigenlijk? Hoewel we ons zoveel mogelijk baseren op wetenschappelijk bewijs, heeft deze berekening een hoog bierviltjesgehalte. Toch geeft het een voorzichtig inzicht.

Lees verder

Maandag 7 april 2025
Daan Westra en Robin Peeters:

De hype voorbij: Bezint eer ge begint

Samenwerken is naast hét toverwoord van het IZA, GALA en WOZO ook onmisbaar in de moderne manier van organiseren. We leven in een zogenaamde ‘netwerksamenleving’. Is dit devies wel zo verstandig? Daan Westra en Robin Peeters onderzochten het, en klommen voor Skipr in de pen. Dit is deel één van de blogreeks De hype voorbij.

Lees verder

Donderdag 27 maart 2025
Henk Vonk:

Van zorginstelling naar Bloeiende Buurt: de toekomst van wonen en zorg

De manier waarop we in Nederland wonen en zorg organiseren loopt vast. De vergrijzing neemt toe, het tekort aan zorgpersoneel groeit en de kosten stijgen. Tegelijkertijd wordt van ouderen verwacht dat ze langer thuis blijven wonen, en krijgen steeds meer mensen met een zorgvraag ambulante ondersteuning. Maar onze buurten zijn daar niet op ingericht. Hoe kunnen we dit veranderen?

Lees verder

Woensdag 19 maart 2025
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… de Nationale Wandeluitdaging

Toen ik bestuurder was van Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn, deden we als centrum mee aan wat toen nog de Nationale Diabetes Challenge (nu Nationale Wandeluitdaging) heette. Het is een wandelprogramma van twintig weken, waarin mensen met diabetes of een hoog risico daarop wandelen in een groep met een begeleider om zo hun gezondheid te verbeteren. Ze waren direct enthousiast en er ‘gewoon’ mee gestart. Elke dinsdag tijdens de lunchpauze werd er gewandeld door de wijk. Het was eenvoudig, laagdrempelig en vooral ontzettend leuk.

Lees verder

Maandag 17 maart 2025
Leon Kempeneers:

Samenwerking met de technologiesector is cruciaal voor zorg van de toekomst

Om AI werkelijk succesvol te integreren in onze gezondheidszorg, is één cruciale stap essentieel: zorgtechnologiebedrijven moeten actief betrokken worden bij de beleidsvorming – een stap die nu nog vaak ontbreekt.

Lees verder

Woensdag 12 maart 2025
Joris Wetzer:

Herken jij deze zes datadrama’s in je zorgorganisatie? 

Weer een dag besteed aan het uitpluizen van data uit verschillende systemen? Je bent niet de enige. Overal in de zorg worstelen organisaties met het slim beheren en benutten van hun data. Kijk maar naar deze zes meest voorkomende frustraties.

Lees verder

Vrijdag 7 maart 2025
Joanne Kellermann:

Liever de taken verdelen dan een bosje bloemen

Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Op die dag staan we op de hele wereld stil bij de rechten van vrouwen en meisjes. Is dat nodig in 2025? Ja, er is nog een wereld te winnen. Niet alleen ver weg, maar ook dichtbij huis. Ook in Nederland. Ook in de sector zorg en welzijn. En ook op het gebied van pensioen.   

Lees verder

Maandag 24 februari 2025
Robert Kreis:

De ‘zeven hoofdzonden’ van ons zorgstelsel

“Als iets geleidelijk gaat verdraag je het beter, ook al is de uitkomst uiteindelijk rampzalig”. In vele varianten en omstandigheden is dit gezegde bekend en toepasbaar. Ook voor de zorg – zoals die zich nu ontwikkelt – zou dit heel goed kunnen gelden.

Lees verder

Vrijdag 21 februari 2025
Marjolein ten Hoonte:

Behandel alle medewerkers in de zorg alsof ze zzp’er zijn

Werken als zzp’er in de zorg. Laten we daar vandaag eens anders naar kijken. Anders dan vanuit het negatieve sentiment rondom het voorkomen van schijnzelfstandigheid. En de extra personele druk die daardoor ontstaat. 

Lees verder

Woensdag 5 februari 2025
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… het UMCG (deel 2)

In mijn eerdere blog over het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) beschreef ik hoe dit ziekenhuis focust op het optimaal ondersteunen van medewerkers om zo de zorg continu te verbeteren. In een interview met Bart Scheerder in ICT&Health las ik onlangs hoe het ziekenhuis ook artificial intelligence (AI) inzet om dit doel te bereiken. Daar wilde ik natuurlijk meer van weten!

Lees verder

Dinsdag 4 februari 2025
Dorine Manson en Sonja Robben:

Overheid is dief van eigen portemonnee zonder investering in informele zorg

De overheid is een dief van haar eigen portemonnee door niet structureel te investeren in (na)zorg bij kanker door vrijwilligers, stellen KWF Kankerbestrijding en brancheorganisatie IPSO. Een gemiste kans, want hiermee kan de overheid miljoenen euro's besparen en 150.000 tot 200.000 extra consulten op de toch al overbelaste zorg voorkomen.

Lees verder

Donderdag 30 januari 2025
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… VELUX

Wie denkt aan dakramen, denkt aan VELUX. Dit Deense familiebedrijf, opgericht in 1941, heeft een omzet van bijna 3 miljard euro en is actief in 37 landen. Met hun innovatieve oplossingen op het gebied van licht en lucht in woningen, zijn ze niet zomaar marktleider; ze hebben zelfs de norm bepaald.

Lees verder

Dinsdag 28 januari 2025
Robert Kreis:

Fauci en Trump; als de zorg politiek wordt

Op de valreep van zijn afscheid als president van de VS, pardonneerde Biden Anthony Fauci voor mogelijke vervolging door de nieuwe regering Trump. Fauci was overigens nog nooit van enige misdaad beticht.

Lees verder

Maandag 27 januari 2025
Anneke Westerlaken:

Een zorginfarct op de seh raakt de hele zorgketen

De spoedeisende hulpen (seh’s) gaan regelmatig helemaal dicht, mede vanwege de hoge instroom van kwetsbare ouderen. Aan dit zorginfarct besteedde actualiteitenprogramma Meldpunt afgelopen vrijdag breed aandacht. Bestuursvoorzitter Anneke Westerlaken van brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ wijst op het feit dat dit zorginfarct veel breder is dan enkel een probleem voor de patiënten in ziekenhuizen.

Lees verder

Donderdag 23 januari 2025
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… Het BovenIJ #2

Omdat er mooie dingen gebeuren, bezocht Joris Arts voor de tweede keer het BovenIJ. Hij ging in gesprek over duurzaamheid, iets wat het BovenIJ niet als last maar een kans ziet. 'Een positief onderwerp waarmee je niet alleen de planeet helpt, maar ook je organisatie beter maakt.'

Lees verder

Woensdag 22 januari 2025
Daan Noordeloos:

Verandering in de échte wereld: we zijn er niet goed in, maar het kan écht beter

Laten we beginnen met een enige nuance. Verandering is onderdeel van ons (werkend) leven. We voeren continu veranderingen door. Maar geplande verandering in de vorm van grote projecten en veranderprogramma’s hebben hun reputatie en slagingspercentages niet mee.

Lees verder

Dinsdag 14 januari 2025
Robert Kreis:

De banken als derde macht in de zorg

In de driehoek van bank, zorgverzekeraar en zorgorganisatie kunnen de verhoudingen behoorlijk verstoord raken en is de zorginstelling de onderliggende partij.

Lees verder

Woensdag 8 januari 2025
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… Wibra

Het ging een tijd slecht met Wibra. Maar Wibra gaf niet op. Een rigoureuze transformatie werd ingezet. Het bedrijf pakte niet alleen de zichtbare problemen aan, zoals de winkeluitstraling, maar ook de achterliggende strategie en werkwijze. Met succes.

Lees verder

Vrijdag 27 december 2024
Robert Kreis:

Naar een beter zorgstelsel in makkelijke taal

In een eerdere blog beschreef ik de problemen van ons zorgstelsel in makkelijke taal. Hoewel de bedoeling wat satirisch was, kreeg ik van verschillende kanten het verzoek om – ten behoeve van onze politieke zorgbestuurders - ook de mogelijke verbeteringen van ons zorgstelsel in makkelijke taal te verwoorden. Wel nu hierbij.

Lees verder

Maandag 23 december 2024
Philippe Sprenger:

Mental breakdown: de onvermijdelijke transitie naar ecosystemen

Hoeveel pogingen zijn er al gedaan om de zorg goedkoper te maken? Terwijl het nieuwe kabinet een dappere poging doet om de kosten voor medisch specialistische zorg op te laten lopen, zijn er ook initiatieven die zorg écht anders organiseren.

Lees verder

Woensdag 18 december 2024
Bert de Haas:

Waarom de zorgtekorten niet opgelost worden met bezuinigingen, maar met strategische investeringen

Het is verbijsterend. Nederland kende nog redelijk recent een massale ontslaggolf in de zorg. In zowel 2013 als 2014 verloren zo’n 20.000 zorgmedewerkers hun baan. In 2015 toonde FNV aan dat in de thuis- en ouderenzorg alleen al zo’n 17.000 medewerkers met een vast contract hun baan verloren. Wat als deze mensen nu nog in de zorg zouden werken?!

Lees verder

Woensdag 11 december 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… Wikipedia

Net zoals een spin zonder kop, kan ook een organisatie met een sterke, centrale leiding niet overleven zonder de centrale leiding om alles in beweging te houden. Je hebt ook organisaties die meer op een zeester lijken. Die hebben geen vaste leider, maar hebben de kracht verspreid over de hele organisatie.

Lees verder

Vrijdag 6 december 2024
Robert Kreis:

Fraude in de extramurale zorg bedreigt ook de curatieve zorg

In OESO-perspectief kenmerkt de Nederlandse curatieve zorg zich door de lage kosten. Dit ondanks een arbeidstijd verspillende bureaucratie en een niet bepaald efficiënt opererend verzekeringssysteem. Onze extramurale zorg is - eveneens in OESO perspectief - opvallend duur.

Lees verder

Woensdag 4 december 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… ’s Heeren Loo

Net als veel andere zorgorganisaties heeft ’s Heeren Loo te maken met de uitdagingen van de arbeidsmarktkrapte. Tijdens mijn bezoek sprak ik met Ellen en Monique over hun vernieuwende aanpak om nieuwe en zittende medewerkers een maatwerktraject te bieden.

Lees verder

Dinsdag 3 december 2024
Tirza van Hengstum - Louwe:

Interne communicatie: de coach langs de zijlijn

Door te investeren in duidelijke, open en tweerichtingscommunicatie kunnen zorgorganisaties niet alleen hun personeel behouden, maar hebben zij ook een strategisch wapen in de huidige arbeidsmarkt. 

Lees verder

Maandag 2 december 2024
Saida Youssef en Armine Kowsari:

Politiek moet de veroorzaakte puinhoop in de gehandicaptenzorg oplossen

De gehandicaptenzorg bevindt zich in een financiële wurggreep. Afgelopen week bracht Skipr naar buiten dat zorginstellingen cruciale investeringen uitstellen vanwege lage tarieven en een toenemende afhankelijkheid van zzp’ers. Deze financiële wurggreep is het gevolg van jarenlang structureel wanbeleid. En wat doet minister Fleur Agema? Zij doet er nog een schepje bovenop, door op Prinsjesdag verdere bezuinigingen aan te kondigen. 

Lees verder

Woensdag 27 november 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord is een gebied met een zeer diverse mix van culturen en een relatief laag sociaaleconomisch profiel. Het is een plek waar veel mensen hard werken om zich staande te houden, vaak onder moeilijke omstandigheden. Hoe regelen ze het hier?

Lees verder

Donderdag 21 november 2024
Joanne Kellermann:

De grote kloof: vrouwen krijgen minder pensioen

Kunt u zich het voorstellen in 2024? Vrouwen krijgen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen.

Lees verder

Woensdag 20 november 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… vertrouwen in plaats van wantrouwen

Onder de vertrouwensparadox verstaan we de paradox dat we vaak systemen bouwen vanuit wantrouwen, terwijl vertrouwen meestal veel beter werkt voor de meerderheid. Ik was laatst bij Health&Care Day en zat daar in de zaal bij een lezing van Steven van Belleghem waarbij dit onderwerp langskwam. Ik ben een groot fan en ik kan iedereen zijn boeken over customer experience aanraden!

Lees verder

Vrijdag 15 november 2024
Daniël Post:

Zorgaanbieders worden komende maanden op ‘zorgsturing’ gemonitord

In de laatste maanden van het jaar kunnen verzekerden weer een zorgverzekeraar kiezen voor het volgende jaar. De NZa en AFM hebben er recent nadrukkelijk op gewezen dat ‘zorgsturing’ en ‘verzekeringsadvies’ door zorgaanbieders niet is toegestaan. Hoe zit dat en waar ligt de grens?

Lees verder

Donderdag 14 november 2024
Markus Oei:

Wil je weten wanneer je doodgaat?

Er is een bekende parabel over een zakenman die een visser ziet rusten in een hangmat. De zakenman adviseert hem om harder te werken, meer vis te vangen, zijn bedrijf uit te breiden en uiteindelijk rijk te worden. De visser vraagt zich af wat hem dat oplevert.

Lees verder

Woensdag 13 november 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… het UMCG

Afgelopen zomer las ik een interview in Arts & Auto met Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, lid van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar verhaal raakte me direct. Wat me vooral inspireerde, was haar visie dat we in de zorg meer lef moeten tonen om dingen anders te doen. De focus ligt daarbij op het ondersteunen van medewerkers om de zorg continu te verbeteren.

Lees verder

Dinsdag 12 november 2024
Bert de Haas:

De roze olifant: medewerkers ouderen- en thuiszorg dupe van slechte bedrijfsvoering

Het lijkt wel een trend, de problemen in je organisatie afwentelen op je werknemers. We zien het bij de apotheken, in de detailhandel en nu ook in de ouderen- en thuiszorg (vvt).

Lees verder

Vrijdag 8 november 2024
Nicky Blom:

Gen Z-studenten als oplossing voor personeelstekorten in de zorg

De Nederlandse zorg heeft te maken met enorme personeelstekorten. Om het tekort aan medewerkers op te vangen, is het van belang dat een grote groep jongeren de komende jaren kiest voor een (bij)baan in de zorg. Vanaf 2025 vormen de jongeren van nu, Gen Z’ers, maar liefst 27 procent van de beroepsbevolking.

Lees verder

Donderdag 7 november 2024
Bert Blankestijn:

Interimmer, er is geen reden voor ongerustheid

Voor de zelfstandig opererende interim-manager betekent de handhaving op de Wet DBA niet heel veel. Maar let wel op, zegt Bert Blankestijn.

Lees verder
Marjolein Rikmenspoel:

Doorbreek taboe rond euthanasie wilsbewame verpleeghuisbewoner

De ervaring leert dat open over euthanasie praten binnen verpleeghuisinstellingen niet altijd makkelijk is.

Lees verder

Woensdag 6 november 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… De Sint Maartenskliniek

Of een medicijn door de patiënt of het ziekenhuis wordt verstrekt, hangt af van de regels van de Nederlandse Zorgautoriteit. Tijdens de opname van een patiënt wordt dit door het ziekenhuis gedaan, maar ervoor én erna door de patiënt zelf. Bij de Sint Maartenskliniek pakken ze dit anders aan. 

Lees verder

Woensdag 30 oktober 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… Het Oogziekenhuis Rotterdam

Onlangs las ik dat Het Oogziekenhuis in Rotterdam valet parking biedt voor zijn patiënten. Dat triggerde mij natuurlijk meteen. In een ziekenhuis verwacht je niet direct een luxe dienst als valet parking! Via mijn netwerk kwam ik al snel in contact met Els Steijger, manager Marketing, Communicatie en Commerciële Zaken bij Het Oogziekenhuis. Ik was nieuwsgierig of de rest van de zorg wat kan leren van hun aanpak op het gebied van gastvrijheid.

Lees verder

Donderdag 24 oktober 2024
Robert Kreis:

Over inkomen, maatschappelijke relevantie en de zorg

Over dit blog heb ik langere tijd nagedacht en ook geaarzeld. Het onderwerp ligt gevoelig, maar is in deze roerige economische tijden relevant. Dit mede in het licht van de steeds terugkerende discussie over 'bestaans(on)zekerheid' en inkomensongelijkheid.

Lees verder

Woensdag 23 oktober 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… GOKL in Kuala Lumpur

Afgelopen zomer was ik in Maleisië met mijn gezin. Wat een prachtig land! En wat een indrukwekkende start hadden wij in de hoofdstad Kuala Lumpur. Ik kwam er een inspirerend voorbeeld tegen: de bussen van GOKL. De stad heeft met de introductie van GOKL in 2012 een grote stap gezet in het verbeteren van de mobiliteit van haar inwoners. GOKL heeft sindsdien bovendien de verkeersdrukte verminderd en een positieve invloed gehad op de luchtkwaliteit en de leefbaarheid van de stad.

Lees verder

Vrijdag 18 oktober 2024
Gastauteur:

De oplossing is zo dichtbij

Het tekort aan personeel in de mentale zorg is een uitdaging die alleen maar groter wordt. Eén van de meest kansrijke oplossingen is het opleiden van meer GZ-psychologen. Het Capaciteitsorgaan heeft een glashelder advies gegeven. Toch wordt dat advies niet opgevolgd. Waar wachten we op?

Lees verder
Najla van Veen - Mirzakhyl:

De mythe van 24/7-zorg: waarom geclusterd wonen geen duurzame oplossing is

Het pleidooi van de Landelijke Huisartsen Vereniging voor een toekomst met 24/7-zorg ontkent de mogelijkheden die gemeenschapsgerichte zorg biedt. En de wens van ouderen zelf. 

Lees verder

Woensdag 16 oktober 2024
Joris Arts:

Wat de zorg kan leren van… Stroomz

In de digitale apotheek van Stroomz is het mogelijk om met hetzelfde aantal medewerkers meer werk te verzetten. Wat de digitale apotheek echt bijzonder maakt, is het gebruik van een virtuele apothekersassistent die patiënten helpt. Deze assistente kan patiënten in vijf verschillende talen te woord staan.

Lees verder
Volgende

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Gerelateerd nieuws

14:49 De hype voorbij: het toverwoord in samenwerkingOpinie
14:37 Landelijke samenwerkingsverband moet beroertezorg beter en betaalbaarder maken
13:51 Cyberaanvallers TU/e waren niet heel bedreven, maar vonden zwakte
10:20 Zorgcomplex Mijdrecht ontruimd vanwege gaslek
9:19 Groningers wachten lang op zorg

Interessant voor u

Di 18 november 2025

1-daagse Masterclass Artificial Intelligence in de zorg

09:00 - 09:00 Van der Valk Hotel Utrecht Inschrijven Meer informatie
14 en 15 april 2025, Den Dolder

Beschermd: Wendbaar projectmanagement in complexe omgevingen – presentaties

09:00 - 16:00 Ernst Sillem Hoeve Inschrijven Meer informatie
2 oktober 2025

Congres Zeggenschap in de zorg

09:00 - 16:30 Utrecht Inschrijven Meer informatie
28 oktober 2025

Congres Passende zorg 2025

09:00 - 16:30 Nederland Inschrijven Meer informatie
30 oktober 2025, Utrecht

Samenwerken in de regio

09:00 - 16:30 Van der Valk Hotel Inschrijven Meer informatie
Vr 31 oktober 2025

Congres Slaapstoornissen

09:00 - 17:00 Utrecht Inschrijven Meer informatie
Bohn Stafleu van Loghum
  © 2025 | BSL Media & Learning, onderdeel van Springer Nature
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacypagina
  • Cookies
  • Voorwaarden
  • Het laatste nieuws over de zorg. Snel, geïnformeerd, compleet
  • X
  • linkedin
  • instagram
  • facebook